Új mérési rendszer segíti a motorfejlesztőket a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentésében

A Weiss Technik kifejlesztette az üzemanyag-töltési vizsgálatokhoz a világ első AdBlue-hőmérséklet vezérlő egységét. Ennek hasznosságát, reprodukálható körülmények mellett vizsgálják a későbbi sorozatgyártásra vonatkozó adatok kinyeréséhez.

Csökkentse a nitrogén-oxid-kibocsátást, AdBlue hőmérséklet-szabályozó rendszer, Weiss
AdBlue – hőmérséklet szabályzó rendszer a tankolási kísérletekhez

Első osztályú innováció! 
Karbamid-oldat, vagy AdBlue befecskendezése a dieselmotorok kipufogó rendszerébe akár 90%-al is csökkentheti a nitrogén-oxid kibocsátást.

  • A folyadék nagyon érzékeny a hőmérsékletre, ezért külön tartályban kell tárolni;
  • fagyáspontja -11,5ºC, 
  • lecsapódási hőmérséklete +30ºC-on kezdődik. 

A felhasználhatósági tesztek és a sorozatgyártásra vonatkozó előzetes eredmények eléréséhez a Weiss Umwelttechnik az üzemanyag tesztekhez kifejlesztette a világ első hőmérsékletvezérlő egységét az AdBlue-hoz.

Az AdBlue az ISO 22241-1/AUS 32 szerint vizes karbamid oldat, amely 32,5% nagytisztaságú karbamidot és 67,5% ioncserélt vizet tartalmaz. Amikor ezt befecskendezik a dieselmotorok kipufogó rendszerébe, ott egy szelektív katalitikus reakciót indít el, amelynek során a nitrogén-oxidok és az ammónia vízzé és nitrogénné alakul át. Ez nagymértékben csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátást, különösen érdekesé téve ezt a járműgyártók számára.

Az autóipar régi partnereként, a Weiss Umwelttechnik az egyik vezető fejlesztője a hőmérsékleti tesztekben használt vizsgálati berendezéseknek. A mobil AdBlue rendszer technikailag, a jól bevált és nemzetközileg használt, üzemanyagok hőmérsékletét vezérlő rendszereken alapszik. Ez megkönnyíti az AdBlue 10 - 45°C közé történő gyors felmelegítését anélkül, hogy lehűtené vagy felmelegítené a teljes klímakamrát vagy a gépkocsit. Ez felgyorsítja a tesztet és csökkenti az önköltséget.

A robusztus, magas minőségű, korrózióálló rendszer méretei 1,960 x 1,800 x 1,100mm (HxWxD). Ez lehetővé teszi a vizsgált jármű tankolását és üzemanyag-leszívását, az AdBlue keringetése és temperálása mellett. A készülék teljesen zárt tokozású és egy mozgatható alapkeretre van rászerelve. Ez egy nem túl-nyomásos, szénsavas, 190 literes rozsdamentes acél tartályból áll, rácsatlakoztatott szivattyúval és hőmérséklet szabályzóval. Ez lehetővé teszi azt, hogy az AdBlue-t a felfűtés vagy a hűtés folyamata alatt egy visszacsatoláson keresztül cirkuláltassák. Ahogy a kívánt hőmérsékletet elérik, a szivattyú a kimenetre kapcsol és a tank feltölthető.

Adott esetben, az üzemanyagtöltő térfogat-előválasztása és az átfolyó folyadék térfogatának ellenőrzése nagy pontossággal megoldható. Az áramlási sebesség 15 és 45 liter/perc között van a csövezés és a fúvóka nagyságának függvényében. A folyadékszint megfigyeléséhez a rendszer szintjelzővel és egy, a tankba szerelt szintérzékelővel van ellátva. A fűtés elektromos átfolyásos melegítővel történik, a hűtés direkt elpárologtatóval felszerelt léghűtéses hűtőegységgel történik. Kialakítástól függően, a kívánt áramlási mennyiség manuálisan vagy digitálisan állítható be. A rendszert a Weiss által kifejlesztett érintőképernyős SIMPAC folyamatszabályzó vezérli. A rendszer különösen könnyen összekapcsolható a SHED-kamra automatizálási rendszerével, lehetővé téve ezzel azt, hogy az egész tesztkészülék számítógépről működjön.

Minden olyan részegység, amely érintkezik az AdBlue-val – szivattyú, vezérlőszelep, fűtés, fúvóka, csövek és a szenzorok – karbamidnak ellenálló anyagból készült. A többféle biztonsági készülékkel ellátott üzemnek van egy különleges érzékelője, amely a rendszeren kívül megjelenő ammónia koncentrációját méri, és ha ez túllépi a határértéket, akkor bekapcsolja a riasztást vagy lekapcsolja a rendszert.

A jelenlegi üzem a tervek szerint egy alapváltozat, ami testre szabható és tovább fejleszthető, például a hőmérséklettartomány megemelésével vagy az áramlási sebesség 60 l/percre való felemelésével. A nagyméretű és jól hozzáférhető karbantartási felületekkel a rendszer a legrövidebb szervizidőt biztosítja.