Automataváltó-vezérlő fejlesztés a Boschnál – a mérnöki munkát támogató terméktesztelés

Az automata váltókat általában nem az autógyártók fejlesztik, hanem vásárolják. Hogy mi végre történik ez a kiszervezés, az a Bosch budapesti fejlesztőközpontjában töltött nap végén vált érthetővé. Mindebben a klímakamrák is szerepet kaptak.

Automataváltó vezérlő fejlesztés, Bosch, Budapest
"Az automata váltók fizikai megjelenésében négy kasztot lehet megkülönböztetni: régebbi típusoknál, ahol még volt hely az utastérben, ...
Aztán elkezdték a motortérbe pakolni az elektronikát, majd ránövesztették közvetlenül a váltóra...
Az elhelyezéstől függően más és más hatások érhetik a vezérlőt, ...
A budapesti Bosch fejlesztőközpontban többek között azon dolgoznak, hogy ezeket a változatos kínokat rezzenéstelenül viseljék az okos dobozkák...

A rázópad leginkább egy üstdobra hasonlít. A legváltozatosabb frekvenciákkal tudja rázogatni a rászerelt dolgokat, akár egy valós környezetben felvett hullámprofillal, akár véletlenszerűen. Olyan vizsgálat is van, amelynél megkeresik a tárgyak úgynevezett sajátfrekvenciáját, ... 
A rázópadon egy lézeres műszer adja a visszajelzést. Megmondja, hogyan mozog a felszerelt váltóvezérlő, amikor rázogatják. Aztán hogy ne legyen egyszerű az élet, az egész hóbelevanc fölé lehet húzni egy klímakamrát is, amely sarki fagyot vagy trópusi forróságot is elő tud állítani, hátha ott másképp ficánkol a kis váltóvezérlő. Már itt sem lennék a helyében, de a kemence már tényleg elmegy a pokol egyik bugyor-előszobájának.

Kemencéből egy csarnokra való van, mivel ezek a vizsgálatok többnyire hosszú távúak. Néhány hét, hónap alatt szimulálnak egy életre való hőterhelést. Vannak olyan szekrények, amelyekben egyszerre van egy hideg és meleg polc, a vizsgált panel pedig köztük liftezik. A hőingadozás teljesen hétköznapi dolog egy váltóvezérlőnél, naponta többször is megkaphatja a száz fokos olajat, aztán visszahűlhet mínusz húszra a skandináv télben. Bírnia kell.

A trend egyre inkább afelé megy, hogy nem csak passzív állapotban, hanem aktívan, terheléssel végzik a vizsgálatokat. Nem véletlenül: vannak olyan dupla kuplungos váltók, ahol hidraulika helyett mágnestekercsek hajtják végre az érdemi munkát, ezek vezérléséhez pedig komoly hőt termelő teljesítményelektronika kell. Így aztán a kamrába felkar vastagságú kábelfüzéreket kell bevezetni, és külön erre a célra gyártott modulokkal tornáztatni a váltóvezérlőket, mintha autóban lennének."
(Hibázni tilos - Automataváltó-vezérlő fejlesztés a Boschnál, Totalcar, 2016.05.12.)
Weiss hősokk kamrák Bosch, Budapest
Vállalatunk a Robert Bosch Kft. szerződéses partnereként a budapesti telephely folyamatos fejlesztése keretében szállítja a környezeti hatások szimulációját megvalósító tesztberendezéseket.

Klíma tesztkamrák -70 ... +180ºC között konstans ill. ciklikus vizsgálatokra egyaránt programozhatóak, relatív páratartalom pozitív hőmérséklet tartományban 10 ... 98% rH között variálható.
Egyes típusoknál extrém hőmérséklet változtatás: hűtés-fűtés akár 15 Kelvin / perc sebességgel is megvalósítható. 
Hősokk tesztkamrák esetében a termék A berendezéssel közel 300ºC hősokk is szimulálható (-70 ... +220ºC).