1000 nap a föld körül – az első magyar műhold, a MASAT-1 sikertörténete

A műholdat, úttörő fejlesztői a Budapesti Műszaki Egyetemen, Weiss WK3-340/70 klímakamrával tesztelték és készítették fel az űrbéli körülményekre.

MASAT-1

Minden várakozást fölülmúlt az első magyar műhold, a MASAT-1 eddigi teljesítménye, amely 26 000 km/h sebességgel halad több mint 1000 km magasan a Föld körül.

Az eredetileg három hónapos élettartamra tervezett berendezést ezer napja indították útjára Kourouban, a délamerikai Guyana Space center űrközpontban, 2012. február 13.-án és a mai napig hibátlanul üzemel.

Az alig egy kilogramos magyar műhold, a kisméretű műholdak közül elsőként készített háromdimenziós űrfelvételt a Földről. Azóta folyamatosan küldi az adatokat saját működéséről és a környezetéről.
A szakemberek szerint a tapasztalatokat továbbra is hasznosítani kell mert bebizonyosodott, hogy a MASAT-1 szerkezete és technológiája időtálló.

MASAT-1

A MASAT-1 műhold úgynevezett technológiai kísérlet amelynek az volt a célja, hogy bebizonyítsa, a fiatal tervezők, Magyarországon elsőkként, képesek egy ilyen űrbe kerülő eszköz megalkotására - mondta Gschwindt András, a MASAT-1 projektvezetője az MTV 2014 november 10.-i esti híradójában.

Az az űrben keringő műhold a Műegyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Szélessávú Hírközlési és Villamosságtan Tanszék, valamint az egyetemi Űrkutató Csoport másfél tucatnyi oktatója és hallgatója hatékony együttműködésének gyümölcse. 

Weiss_Masat_1_Amtest

A műholdat, úttörő fejlesztői a Budapesti Műszaki Egyetemen, Weiss WK3-340/70 klímakamrával tesztelték és készítették fel az űrbéli körülményekre.

A MASAT1 makettje ezentúl a Magyar Nemzeti Múzeumban is megtekinthető.